Fogyás Coachinggal

Véznák kontra dagik

Ez a cikk még véletlenül sem arról szól, hogy a vézna vagy a dagi nők-e a jobbak.

Véznák kontra dagik egy brit tévéműsor, ahol a véznáknak és a dagiknak is ugyanaz a célja.

Mindenki egészséges testsúlyt szeretne magának. Van, akinek ehhez fogynia, van, akinek pedig híznia kell.

Az első lépés, hogy párba állítanak egy vézna és egy dagi embert, akiknek közösen be kell költözniük egy klinikára, ami valójában egy apartman, tehát nem kórházi ágyakra kell gondolni. És a lényeg, hogy étrendet kell cserélniük egymással!

veznakdagik

Gondolhatjuk, ha valaki nagyon sovány, nem árthat neki, ha elkezd végre enni, még az sem ha jóval többet, mint amire szüksége van. Csak hát általában a sovány emberek a műsorban attól soványak, hogy max 1500 kalóriát esznek egy nap, és a műsorban pedig meg kell enniük egy dagi ember akár 3000-3500 kalóriás napi adagját, általában sok zsíros és cukros étellel. Azért ez elég nagy változás. Gyakran az is hozzájárul a soványsághoz, hogy nagyon válogatósak, így az külön kihívást jelent számukra, hogy olyan ételekből kéne ilyen sokat megenniük, amit nem is szeretnek, vagy akár undorodnak tőle.

A dagiknak pedig a véznák karcsú étrendjére kell áttérniük. Ha azt hiszed, hogy a véznák azért soványak, mert nagy figyelmet fordítanak az étkezésükre, és rengeteg zöldséget, salátát és hasonló egészséges dolgokat hajlandóak csak megenni, nagyon is tévedsz!

Volt, aki szinte nem is evett semmit egész nap, csak napi 25 bögre teát ivott meg, bögrénként 5 kockacukorral. Az 125 kockacukor egy nap!

tee-598346_640

Volt aki napi 4 liter kólával fedezte a kalóriaszükségletét.

Nem annyira értem a koncepciót, ha valaki nagyon egészségtelenül étkezik, akkor miért az egészségtelen étkezés egy másik verzióját kell kipróbálnia?

Annyi előnye szokott lenni ezeknek az étrend cseréknek, hogy mivel a párjuk eszi azt amit ők szoktak, kívülről látják, objektívebben, hogy mennyire sokat vagy keveset szoktak enni. És azt is látják, hogy milyen hatással van az étrendjük másra, például hogy más nem képes meginni napi 4 liter kólát, még sokkal kevesebbet sem és attól is rosszul van.

A néhány napos étrend csere után kapnak egy személyre szabott egészséges étrendet, és azzal engedik őket haza.

Pár hónap múlva pedig vissza kell térniük a klinikára, ahol megnézik, hogy milyen változást sikerült elérniük az új étrenddel. Az eddigi műsorokban amiket láttam, mindig sikersztori volt, tehát aki fogyni szeretett volna fogyott, aki hízni szeretett volna hízott. Az viszont érdekes, hogy fogyni mindig sokkal többet fogynak, a hízás nehezebben megy.

Több dolog fura számomra ebben a koncepcióban:

 

Az étrend csere

Ok, hogy az által, hogy látják mást enni azokat az ételeket, amiket ők szoktak ez szembesíti őket a valósággal, de ezért szenvedjen valaki más? Én ugyan meg nem innék 25 bögre cukros teát, azért, hogy a másiknak leessen hogy ez mennyire rossz!

 

Hiányzik a lelki támogatás

Volt aki elmesélte, hogy azóta hízott nagyon meg, mióta otthon van gyes-en a két kisgyerekével. Nem kell ehhez pszichológus diploma, hogy rájöjjünk, hogy valószínű nincs nála minden rendben ezzel a megváltozott élethelyzettel. Ha erről elbeszélgetne vele egy szakember, és megoldanák azt a problémát, amit az evéssel próbál gyógyítani, valószínű könnyebb lenne lefogynia. Volt olyan szereplő, akiről ki is mondták, hogy bánatevő, és annyit mondott neki a programot vezető orvos, hogy “hát ne egyél bánatodban, nincs erre szükséged”. Ezt gondolom magától is tudja, hogy nem kéne bánatában ennie, ettől még nem olyan könnyű ezt megcsinálni.

 

Segítség a változáshoz

A műsorban sokkolni próbálják az embereket, hogy rádöbbenjenek milyen egészségtelenül élnek és ez hova vezethet. Általában ez működik is, és ettől motiváltak lesznek a változásra. Vajon meddig tart ki ez a motiváció? Kitart még egy hónappal később is, mikor a kollegája a kedvenc hamburgerét majszolja mellette? Kapnak egy új étrendet, és onnantól kezdve magukra maradnak, ezt kell csinálnod ha egészséges szeretnél lenni, csináld meg ahogy tudod! A legtöbb ember tisztában van vele, hogy mit kéne tennie, de mégsem teszi meg!

 

Az én véleményem szerint sokkal hatékonyabb, ha valaki fokozatosan változtat a jó irányba. Ha nézzük a kólás esetet, először elkezd csak napi 3 liter kólát inni 4 liter helyett. Lehet, hogy megkapja valaki a helyes étrendjét napi 2000 kalóriával, de ha korábban napi 3500 kalóriát evett, akkor majdnem a fele annyit ehet egyik napról a másikra! Az nagyon nagy változás, és nagy eséllyel szenvedni fog.

 

Ha valaki unalmában vagy a stressz miatt eszik sokat, akkor egy étrend önmagában nem fogja megoldani a problémáját. Arra kell megoldást találnia, hogy milyen más módon tudja oldani a stresszt.

 

Attól még hogy megmondják nekünk hogyan kell helyesen cselekednünk, ebben az esetben milyen étrendet kövessünk, egyáltalán nem könnyű azt megcsinálni. Sőt, szerintem a legnagyobb nehézség abban van, hogy megcsinálja valaki akkor is amikor fáradt, vagy amikor nagyon kívánja a csokit.

 

Ha úgy érzed, hogy jól jönne egy kis támogatás a változáshoz, szívesen megbeszélnéd a fogyókúrával kapcsolatos problémáidat olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak vannak, mint Te, csatlakozz a januárban induló fogyókúrás coaching csoportba.

Hogy mi az a fogyókúrás coaching csoport? Kattints ide a részletekért!

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!